Komende cantate

180px-Johann_Sebastian_Bach.jpg

Zondag 14 oktober

Cantate BWV 180  "Schmücke dich, o liebe Seele"

Bach heeft in zijn cantate voor deze zondag van het kerkelijk jaar een extra feestelijk instrumentaal ensemble gekozen: twee blokfluiten, een flauto traverso, een hobo en een oboe da caccia, strijkers, en het continuo (orgel, cello, contrabas, en fagot) verrijkt met een (vijfsnarige) violoncello piccolo. Het centrale beeld is dat van een bruiloftsmaal, waar Gods liefde voor de mensen wordt gevierd. Het openingskoor en de twee aria’s krijgen de vorm van een dans!

 

Het grote openingskoor staat in wiegende 12/8 maat. Temidden van alle omspelingen door het orkest, waarin de verschillende instrumentgroepen elkaar afwisselen, zingen de sopranen de grote lijnen van de koraalmelodie, terwijl de andere zangstemmen zich daar nog weer met eigen motieven omheen bewegen.

 

Dan volgt een opgewekte tenor-aria ‘Ermuntre dich!’ met een virtuoze flauto traverso partij en violoncello piccolo in de begeleiding. En daarna een sopraan-recitatief, dat overgaat in opnieuw een vers van het centrale koraal, met een bijzonder kleurrijke omspeling door de violoncello piccolo. Vervolgens zingt ook de alt een groot recitatief begeleid door de twee blokfluiten en continuo; het gaat van vrees naar vreugde, met een extra feestelijk accent op het woord ‘Freude’.

 

De tweede grote aria is weer voor de sopraan: ‘Lebens-sonne, ...’, een zonnige polonaise met begeleiding van het voltallige orkest. Na nog een bas-recitatief besluiten we samen deze cantate met het prachtig geharmoniseerde laatste couplet van het koraal.
 

Slotkoraal vast oefenen? zie hieronder, en klik op de mp3 van je stem (onder de tekst)!