180px-Johann_Sebastian_Bach.jpg

zondag  10 oktober   19.30 uur :

BWV 5  "Wo soll ich fliehen hin"

Bach schreef deze cantate voor zondag 15 oktober 1724. Het is weer zo’n echte “koraal-cantate” uit Bachs uiterst productieve tweede jaar in Leipzig, waarin hij iedere week een destijds welbekend kerklied (koraal) tot uitgangspunt neemt en daarvan het eerste en laatste vers integraal in het openingskoor en slotkoraal van de cantate laat terugkeren, terwijl hij de tussenliggende verzen in verkorte vorm voor de aria's en recitatieven gebruikt. 

De structuur van de cantate is mooi symmetrisch. In het grote openingskoor (1) wordt de koraal-melodie door de sopranen gezongen, met daarop geïnspireerde omspelingen en tussenspelen van het orkest. In het slotkoraal (7) komt dezelfde melodie terug. Maar ook in het midden van de cantate horen we het koraal, nu gespeeld door de hobo boven het recitatief (4) van de alt. En daar tussenin plaatst Bach eerst een recitatief (2) voor de bas, een aria (3) voor de tenor, en vervolgens een aria (5) voor de bas, en een recitatief (6) voor de sopraan. 

Ook in de tekst staat recitatief (4) centraal: het maakt de omslag in de sfeer van de cantate. Het voorafgaande gedeelte staat helemaal in het teken van wanhoop, met in aria (3) een vloeiende solo van de altviool die de genezende werking onderstreept van de goddelijke bron van troost waarover de tenor zingt. Na dat middenrecitatief horen we, in een krachtige aria (5) van de bas met hoge trompet en volledig orkest, hoe de vertwijfeling heeft plaats gemaakt voor een gebalde vuist tegen de macht van het kwaad. Na het dankbare sopraanrecitatief (6) zingen we samen het slotkoraal (7).

N.B.
Van tevoren reserveren blijft noodzakelijk, bij voorkeur op https://bachcantate.eventbrite.nl , of als dat niet lukt via bach.cantates.nijmegen@gmail.com .
Bovendien moet je nu bij de ingang een coronatoegangsbewijs tonen, op je smartphone of op papier. Als je dat nog niet hebt, vind je op de website coronacheck.nl  de nodige handige informatie om dat te verwerven (op basis van a. een vaccinatiebewijs; of b. een bewijs van herstel na besmetting; of c. een negatieve test-uitslag). En je moet je kunnen identificeren. Hopelijk wil je deze moeite doen, hier moeten we helaas streng in zijn...
Maar dan kunnen we ook weer samen genieten van Bach !